Novas

¿Cómo afecta o cambio climático a distribución das especies mariñas comerciais?

¿Cómo afecta o cambio climático a distribución das especies mariñas comerciais?

El jueves día 24 de mayo habrá una nueva conferencia del ciclo Café con Sal a las 11:00 h en el salón de actos de la Facultad de Ciencias del Mar a cargo de Alba Aguión, estudiante de doctorado de Campus do Mar y miembro de Future Ocean Labs de la Universidad de Vigo. Bajo el título “Implications of observed climate change distributional impacts on comercial marine species”, Alba nos hablará de cómo el cambio climático está provocando cambios en la distribución de las especies marinas comerciales y explorará qué países y pesquerías son las más afectadas.…

Ler máis...

Paxaros con pais maiores teñen crías cunha vida máis curta

Paxaros con pais maiores teñen crías cunha vida máis curta

Desde hai tempo a comunidade científica ven observando en distintas especies, incluída a humana, que a descendencia de pais máis novos tende a vivir máis tempo que a descendencia de pais maiores, pero este fenómeno, denominado ‘efecto Lansing’, resultou difícil de documentar experimentalmente. Agora, investigadores da Universidade de Vigo en colaboración coa Universidade de Glasgow, en Escocia, demostraron a existencia deste efecto en aves. Empregando diamantes cebra e un deseño de reprodución controlada, o investigador do grupo de Ecoloxía Animal do Centro de Investigación Mariña da Universidade de Vigo, José C. Noguera demostrou que os pais ao envellecer, especialmente os de maior idade, producen crías cunha vida máis curta. Estes achados, publicados recentemente na prestixiosa revista Proceedings of the Royal Society of London B, tamén amosan un posible mecanismo xenético implicado neste ‘efecto Lansing’ , o acortamento dos telómeros –secuencias repetitivas de ADN que cobren os extremos dos cromosomas e xogan un importante papel no envellecemento celular e na prevención da degradación cromosómica-.…

Ler máis...

Arranca a quinta edición do programa Live Science organizada polo alumnado de Ciencias do Mar

Arranca a quinta edición do programa Live Science organizada polo alumnado de Ciencias do Mar

Exposicións, conferencias, concursos e unha visita guiada á lonxa de Vigo o 28 de maio. A Delegación de Alumnado da Facultade de Ciencias do Mar organizou un completo programa de actividades culturais ata mediados de xuño. É a quinta edición do programa Live Science, unha iniciativa de divulgación posta en marcha polo alumnado do centro “co obxectivo de facerlle ver aos nosos compañeiros e compañeiras, sobre todo da nosa propia facultade, todo o que se pode facer ao rematar a titulación”, explica Lucía Martínez Yebra, alumna de cuarto curso e quen, xunto a Aurora Sobrino, de terceiro, se atopa este curso á fronte da organización. Son a cara máis visible dun equipo do que tamén forman parte outros tres estudantes: Víctor González, de cuarto; Yaiza Aguín, de terceiro e Sonia Vila, de segundo.…

Ler máis...

Especialistas do CIM-UVIGO e do CSIC desvelan que a fotosíntese mariña é máis sensible aos nutrientes que á temperatura

Especialistas do CIM-UVIGO e do CSIC desvelan que a fotosíntese mariña é máis sensible aos nutrientes que á temperatura

Un equipo de científicos e científicas do Centro de Investigación Mariña da Universidade de Vigo e do Instituto de Ciencias do Mar (CSIC) de Barcelona acaban de facer públicos os resultados dun estudo no que desvelan que a fotosíntese mariña é mais sensible aos nutrientes que á temperatura. O estudo está liderado polo profesor do Departamento de Ecoloxía e Bioloxía Animal, Emilio Marañón, e acaba de ser publicado nunha das revistas do grupo Nature, The ISME Journal.…

Ler máis...

A bióloga do Centro de Investigación Mariña da Uvigo María Fernández, unha da mellores divulgadoras do certame Somos Científicos

A bióloga do Centro de Investigación Mariña da Uvigo María Fernández, unha da mellores divulgadoras do certame Somos Científicos

Comunicar ciencia, divulgar coñecemento e poñer en valor o papel da investigación no desenvolvemento social e humano. Para visibilizar estes aspectos, o certame de divulgación Somos Científicos uniu entre o 16 e o 27 de abril 30 expertos e expertas de todo o Estado con estudantes de 85 centros de ensino de España e de países suramericanos. Organizado pola organizado por Fecyt e La Caixa, tratábase de interaccionar, de abrir liñas de diálogo en liña, de solucionar dúbidas e dar respostas a estes rapaces e rapazas sobre temas como alimentación, saúde, enerxía, nanotecnoloxía, robótica, química, bioloxía, etc. Os propios estudantes foron os encargados de elixir ao científico ou científica favorita, recoñecemento que nesta edición foi para a investigadora da Universidade de Vigo María Fernández, tomando a remuda de Alba Aguión, gañadora en 2017. Fernández proclamouse gañadora na sección de alimentación, na que participou falando sobre acuicultura e explicando ao alumnado como serán o peixes que se comerán no futuro.Comunicar ciencia, divulgar coñecemento e poñer en valor o papel da investigación no desenvolvemento social e humano. Para visibilizar estes aspectos, o certame de divulgación Somos Científicos uniu entre o 16 e o 27 de abril 30 expertos e expertas de todo o Estado con estudantes de 85 centros de ensino de España e de países suramericanos. Organizado pola organizado por Fecyt e La Caixa, tratábase de interaccionar, de abrir liñas de diálogo en liña, de solucionar dúbidas e dar respostas a estes rapaces e rapazas sobre temas como alimentación, saúde, enerxía, nanotecnoloxía, robótica, química, bioloxía, etc. Os propios estudantes foron os encargados de elixir ao científico ou científica favorita, recoñecemento que nesta edición foi para a investigadora da Universidade de Vigo María Fernández, tomando a remuda de Alba Aguión, gañadora en 2017. Fernández proclamouse gañadora na sección de alimentación, na que participou falando sobre acuicultura e explicando ao alumnado como serán o peixes que se comerán no futuro.A bióloga forma parte do grupo Recursos Xenéticos Mariños (ReXenMAr), ao abeiro do cal está a realizar a súa tese de doutoramento e unha estadía de pre-doutoramento en Tromso, no norte de Noruega, traballando nun proxecto de mellora do cultivo de bacallau. Declárase firme defensora da divulgación e a comunicación da ciencia e por iso se decidiu a participar nesta concurso. “Creo que é imprescindible que a sociedade saiba e entenda o que se investiga en ciencia”, explica, pero sobre todo defende a necesidade de que ese coñecemento chegue á xuventude.…

Ler máis...

Como os berberechos poden axudarnos a desvelar a evolución do cancro

Como os berberechos poden axudarnos a desvelar a evolución do cancro

El próximo jueves 3 de mayo, Alicia L. Bruzos, estudiante de doctorado en el Mobile Genomes Lab de la Universidad de Santiago de Compostela, será la ponente de una nueva conferencia del ciclo Café con Sal. Bajo el título " Unraveling cancer evolution through transmissible cancers", Alicia nos presentará los últimos hallazgos de su investigación, centrada en la identificación de las causas genéticas de la transmisibilidad del cáncer. Utilizando cánceres transmisibles de berberechos como modelo,el trabajo de Alicia revela la evolución de las células cancerosas y cómo se adaptan a su entorno, ya sea en el propio organismo hospedador o en el entorno externo. Esta investigación abre la puerta a posibles nuevas estrategias alternativas y terapéuticas tanto en animales como en humanos.…

Ler máis...

A criopreservación podería supor toda unha revolución para a acuicultura

A criopreservación podería supor toda unha revolución para a acuicultura

A criopreservación é a día de hoxe unha das técnicas máis aceptadas e con máis proxección de futuro para o mantemento a longo prazo de material biolóxico a temperaturas moi baixas, brindando a posibilidade de desconxelalo, e lograr que sobreviva aos procesos de conxelación e desconxelación. A aplicación destas técnicas de conservación de organismos podería ter límites insospeitados, sobre todo no futuro, tamén no campo da acuicultura, onde a súa aplicación podería supor toda unha revolución. Así o defende o equipo de especialistas que, liderados pola investigadora Estefanía Paredes, traballa desde a Estación de Ciencias Mariñas de Toralla, Ecimat, na investigación de protocolos de criopreservación baixo o amparo do proxecto europeo Assemble+.A criopreservación é a día de hoxe unha das técnicas máis aceptadas e con máis proxección de futuro para o mantemento a longo prazo de material biolóxico a temperaturas moi baixas, brindando a posibilidade de desconxelalo, e lograr que sobreviva aos procesos de conxelación e desconxelación. A aplicación destas técnicas de conservación de organismos podería ter límites insospeitados, sobre todo no futuro, tamén no campo da acuicultura, onde a súa aplicación podería supor toda unha revolución. Así o defende o equipo de especialistas que, liderados pola investigadora Estefanía Paredes, traballa desde a Estación de Ciencias Mariñas de Toralla, Ecimat, na investigación de protocolos de criopreservación baixo o amparo do proxecto europeo Assemble+.…

Ler máis...

Un programa formativo actualizará as competencias dos profesionais do sector marítimo-pesqueiro

Un programa formativo actualizará as competencias dos profesionais do sector marítimo-pesqueiro

Industria 4.0, novas tecnoloxías, cambio climático… son moitos os retos de futuro que poden afectar ao traballo que desenvolven os profesionais do eido marítimo e pesqueiro. Para actualizar e mellorar as súas competencias, a Autoridade Portuaria de Vigo presentou este luns un proxecto formativo que contempla diferentes cursos de balde para que as e os profesionais poidan renovar os seus coñecementos en relación aos cambios sociais, ambientais, tecnolóxicos e industriais. Nesta iniciativa, o Porto de Vigo conta co apoio da Dirección Xeral de Desenvolvemento Pesqueiro, o Campus do Mar, Campus de Excelencia Internacional del Mar (Andalucía) e a Autoridade Portuaria de Huelva, xa que as accións se dirixirán a ambas comunidades autónomas para ofrecer unha visión real sobre as necesidades de mellora profesional marítimo-portuaria en cada un dos territorios. A finalidade última do programa é xerar unha formación aliñada cos cambios globais e, de maneira particular, coa estratexia de crecemento azul do Porto de Vigo.…

Ler máis...

O Centro de Investigación Mariña refórzase no estudo da paleoceanografía e a paleoclimatoloxía co investigador Gianluca Marino

O Centro de Investigación Mariña refórzase no estudo da paleoceanografía e a paleoclimatoloxía co investigador Gianluca Marino

Publicacións en revistas de altísimo nivel como Nature; unha traxectoria cun alto grao de internacionalización e un enfoque multidisciplinar na súa liña de investigación, avalan a incorporación do científico italiano Gianluca Marino (Nápoles, 1976) á Universidade de Vigo. A través do programa propio de captación de persoal investigador de excelencia, o científico napolitano, que na actualidade centra o seu labor nos ámbitos da paleoceanografía e a paleoclimatoloxía, chegará o vindeiro mes de abril á institución académica viguesa, cun contrato de investigador distinguido de cinco anos de duración e aínda que nun principio se incorporará ao Departamento de Xeociencias Mariñas e Ordenación do Territorio, a súa intención e dispor a curto-medio prazo dun grupo de investigación propio.Publicacións en revistas de altísimo nivel como Nature; unha traxectoria cun alto grao de internacionalización e un enfoque multidisciplinar na súa liña de investigación, avalan a incorporación do científico italiano Gianluca Marino (Nápoles, 1976) á Universidade de Vigo. A través do programa propio de captación de persoal investigador de excelencia, o científico napolitano, que na actualidade centra o seu labor nos ámbitos da paleoceanografía e a paleoclimatoloxía, chegará o vindeiro mes de abril á institución académica viguesa, cun contrato de investigador distinguido de cinco anos de duración e aínda que nun principio se incorporará ao Departamento de Xeociencias Mariñas e Ordenación do Territorio, a súa intención e dispor a curto-medio prazo dun grupo de investigación propio.…

Ler máis...

Dr Ben Halpern at the Interdisciplinary Fisheries Seminar Series

Dr Ben Halpern at the Interdisciplinary Fisheries Seminar Series

On Wednesday April 4 at 1pm, Dr. Ben Halpern from the University of California, Santa Barbara (UCSB) will be presenting his perspective on ‘Identifying, measuring, and mapping limits in ocean ecosystems’ at the Interdisciplinary Fisheries Seminar Series (IFS). His talk will also be the keynote speech of the DOMAR PhD Student Welcome Day, the annual event in which DOMAR students from the different campuses in Spain and Portugal get together. This year they will also have the opportunity to meet Ben personally and talk with him about the postdoctoral experience in the USA.n Wednesday April 4 at 1pm, Dr. Ben Halpern from the University of California, Santa Barbara (UCSB) will be presenting his perspective on ‘Identifying, measuring, and mapping limits in ocean ecosystems’ at the Interdisciplinary Fisheries Seminar Series (IFS). His talk will also be the keynote speech of the DOMAR PhD Student Welcome Day, the annual event in which DOMAR students from the different campuses in Spain and Portugal get together. This year they will also have the opportunity to meet Ben personally and talk with him about the postdoctoral experience in the USA.…

Ler máis...